Marike van Dijk


De jonge Friese jazzsaxofoniste en componiste Marike van Dijk fungeert deze festival editie als “Artist Entrepreneur”. Marike van Dijk (1982) is een Nederlandse jazzsaxofoniste, componiste en arrangeur. Ze studeerde af aan de conservatoria in Rotterdam (2006) en Amsterdam (Master in Jazz Performance). Ze toerde met een eigen band door Europa en speelde met het European Jazz Orchestra. Hierna vertrok ze naar New York, waar ze haar tweede master behaald en een volledige beurs kreeg van de Fulbright Foundation.


Marike heeft haar werk de afgelopen jaren verdeeld over Brooklyn en Amsterdam. Ze is een veelzijdige muzikant die heeft opgetreden en toerde met verschillende bigbands: Jazzmania Bigband, Jazzorkest van het Concertgebouw, Dual City Concert Bigband, Konrad Koselleck Bigband, New Cool Collective Bigband, Amsterdam Jazz Orchestra, New Rotterdam Jazz Orchestra, Holland Bigband en vele kleinere jazzgroepen.


Veel tijd doorbrengen in het opgroeien van orkesten en bigbands heeft haar geleerd liefde te hebben voor grote ensembles. Dit vertaalde zich in het starten van haar eigen grote ensemble “The Stereography Project”. Met een twaalfkoppige groep met onder meer Ben van Gelder, Lucas Pino en Mark Schilders nam ze "The Stenography Project" op, een plaat met allerlei muzikale invloeden die door NRC werd omschreven als "een sprankelend en ambitieus album, vol van intelligente wendingen en fraaie klankbeelden".


"Het schrijven van Marike van Dijk heeft een organische kwaliteit; gebalanceerd en lijkt verhoudingen en combinaties te vinden die in de natuur zijn gebaseerd. Ik vind haar muziek heel intuïtief en voel dat ze een grote eerlijkheid heeft. Deze plaat is gewoon een nieuwe stap in een lange compositorische carrière. "- Pianist / arrangeur Gil Goldstein


“De nummers voelen warm, licht, kalmerend en spreken direct tot de verbeelding.”

Jazzenzohttps://soundcloud.com/marikevandijk

https://marikevandijk.com


Terug naar overzicht