top of page

Miguel Zenón


De Puerto Ricaanse saxofonist Miguel Zenón is de artistiek leider van Jazz te Gast 2022. Hij neemt het stokje over van Michael League (2015), Dave Douglas (2017) en Ethan Iverson (2019). Met de komst Zenón weet Jazz te Gast opnieuw een internationale ster aan het festival te binden. Zenón is een gelauwerde bandleider op 14 eigen albums waarin hij samen werkt met zowel gevestigde jazz-meesters als de aanstormende generatie vernieuwers in allerlei genres. Hij wordt gezien als een van de meest baanbrekende en invloedrijkste musici en componisten van zijn generatie, op het snijvlak van tussen jazz, compositie en Latijns Amerikaanse muziek.

Op Jazz te Gast 2022 is Zenón hofleverancier van ideeën voor de Greenhouse. Hij speelt zelf in 4 timeslots met onder andere een nieuw octet en een reprise van zijn Tiny Desk Concert met strijkers van het Noordpool Orkest. Voor het slotconcert levert Zenón nieuwe arrangementen uit de Latin American Songbook.is een gerenommeerde altsaxofonist, gewaardeerd om zijn rijke toon, krachtige spel en vindingrijke improvisaties. Als componist richt hij zich vaak op de cultuur van zijn geboorteland en van de Puerto Ricaanse gemeenschap in zijn woonplaats New York. Als saxofonist werkte hij samen met vele beroemde collega’s in de jazz. In Zuidhorn treedt Zenón in de voetsporen van de top-musici Micheal League en Dave Douglas als Artist in Residence van Jazz te Gast 2022.


“This young musician and composer is at once reestablishing the artistic, cultural, and social tradition of jazz while creating an entirely new jazz language for the 21st century.”

MacArthur Foundation


bottom of page