top of page

De Puerto Ricaanse saxofonist Miguel Zenón is dit jaar Artist in Residence. Samen met de Spaanse componist en pianist Xavi Torres stelt hij het programma van het festival samen. Vijfenzeventig topmuzikanten strijken neer in Zuidhorn voor bijna dertig concerten op zeven buitenpodia. Het festival is vanaf 13.30 uur voor iedereen vrij toegankelijk. ’s Avonds wordt het festival afgesloten met een gezamenlijk concert van het Noordpool Orkest en de solisten van Jazz te Gast 2022.
De complete line-up van Jazz te Gast 2022 is te vinden op onder "artiesten".

Artists 2022

Miguel Zenón | Artist in Residence

Miguel Zenón(Lourdes Delgado).jpeg
Jazz te gast - losse elementen 100x100px_Tekengebied 1.png

De Puerto Ricaanse saxofonist Miguel Zenón (1976) is een gerenommeerde altsaxofonist en gelauwerd bandleider, gewaardeerd om zijn rijke toon, krachtige spel en vindingrijke improvisaties. Als componist richt hij zich vaak op de cultuur van zijn geboorteland en van de Puerto Ricaanse gemeenschap in zijn woonplaats New York. Als saxofonist werkte hij samen met vele beroemde collega’s in de jazz. Hij wordt gezien als een van de meest baanbrekende en invloedrijkste musici en componisten van zijn generatie, op het snijvlak van tussen jazz, compositie en Latijns Amerikaanse muziek. In Zuidhorn treedt Zenón in de voetsporen van de top-musici Micheal League en Dave Douglas als Artist in Residence van Jazz te Gast 2022. 

Op Jazz te Gast is Zenón hofleverancier van ideeën voor de Greenhouse. Hij speelt zelf in 4 timeslots met onder andere een nieuw octet en een reprise van zijn Tiny Desk Concert  met strijkers van het Noordpool Orkest. Voor het slotconcert levert Zenón nieuwe arrangementen uit de Latin American Songbook.

Xavi Torres | Artist Entrepreneur

Xavi Torres 1(Jordi Tremosa).jpeg
Jazz te gast - losse elementen 100x100px-04.png

De Spaanse pianist Xavi Torres (1991) is een van de meest spraakmakende musici in de nieuwe Spaanse en Europese scene. Hij is een inventieve en veelzijdige pianist en arrangeur die jazz én klassiek studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam. Als aanstormend talent won hij belangrijke prijzen, zoals de Nederlandse Jazz Prijs en de Keep an Eye International Jazz Award (2016). Hij woont in Amsterdam en tourt van daaruit over de hele wereld met een scala aan projecten en bands. Met zijn brede scholing en interesse beheerst Torres een heel wijds impro-idioom waar de lyriek nooit ver weg is. 

Als Artist Entrepreneur is Torres de spil van Jazz te Gast 2022. Samen met Miguel Zenón stelt hij het team van 10 topmusici samen die de Greenhouse gaan vullen met uitdagende ideeën in nieuwe combinaties. Op het programma van het avondconcert staat een deel van het nieuwe Concerto voor piano en Bigband van Torres dat nu voor het eerst in Nederland wordt uitgevoerd.

Jazz te gast - losse elementen 100x100px-14.png
bottom of page