noordpool41.jpg
Artists in Residence

Pianist Ethan Iverson uit New York en de Friese saxofoniste Marike van Dijk leiden deze derde editie van Jazz te Gast. Zij zijn de Artist in Residence en Artist Entrepreneur van het festival. Samen zoeken zij een ‘dreamteam’ van 10 vooraanstaande Europese musici bij elkaar. Dit is de “Greenhouse”: de kraamkamer van nieuwe muziek, waarin het programma van Jazz te Gast wordt voorbereid.

Ethan_iverson_facebook.png

Artist in residence van Jazz te Gast 2019 is de befaamde New Yorkse pianist Ethan Iverson.

Pianist, componist en schrijver Ethan Iverson (1973, Menomonie, Wisconsin) is deze festival editie de Artist in Residence van Jazz te Gast. Hij geeft les aan het conservatorium van New England en wordt beschouwd als één van de meest toonaangevende musici in New York.

 

Ethan was een van de oprichters van The Bad Plus, een spraakmakend pianotrio. Samen met Reid Anderson en David King speelde Ethan op alle grote podia over de hele wereld. De mannen speelden op locaties als Village Vanguard, Carnegie Hall en Bonnaroo. De New York Time noemde The Bad Plus “…Better than anyone at melding the sensibilities of post-60’s jazz and indie rock.”

Iverson zit ook al meer dan een decennium in het veelgeprezen Billy Hart-kwartet en treedt af en toe op met Albert "Tootie" Heath en Ron Carter.

 

In 2017 bracht Iverson de partituur 'Pepperland' uit voor de Mark Morris Dance Group en met Aaron Greenwald co-curator van een groots honderdjarig bestaan van Thelonious Monk op de Duke University. In het voorjaar van 2018 bracht Iverson Concerto to Scale uit met het American Composers Orchestra en in het najaar van 2018 bracht hij Temporary Kings uit, een duo-album met Mark Turner op ECM.

 

Andere muzikanten waarmee Iverson in de afgelopen twee jaar het podium heeft gedeeld, zijn Miranda Cuckson, Tom Harrell, David Williams, Victor Lewis, Houston Person, Ben Street, Eric McPherson, Dayna Stephens, Thomas Morgan, Chris Potter, Joe Sanders, Melissa Aldana, Ravi Coltrane, Jorge Rossy, Josephine Bode, Dodo Kis en Gerald Cleaver.

Marike_van_dijk_facebook.png

De Artist Entrepreneur van Jazz te Gast 2019 is Marike van Dijk.

De jonge Friese jazzsaxofoniste en componiste Marike van Dijk fungeert deze festival editie als “Artist Entrepreneur”. Marike van Dijk (1982) is een Nederlandse jazzsaxofoniste, componiste en arrangeur. Ze studeerde af aan de conservatoria in Rotterdam (2006) en Amsterdam (Master in Jazz Performance). Ze toerde met een eigen band door Europa en speelde met het European Jazz Orchestra. Hierna vertrok ze naar New York, waar ze haar tweede master behaald en een volledige beurs kreeg van de Fulbright Foundation.

 

Marike heeft haar werk de afgelopen jaren verdeeld over Brooklyn en Amsterdam. Ze is een veelzijdige muzikant die heeft opgetreden en toerde met verschillende bigbands: Jazzmania Bigband, Jazzorkest van het Concertgebouw, Dual City Concert Bigband, Konrad Koselleck Bigband, New Cool Collective Bigband, Amsterdam Jazz Orchestra, New Rotterdam Jazz Orchestra, Holland Bigband en vele kleinere jazzgroepen.

 

Veel tijd doorbrengen in het opgroeien van orkesten en bigbands heeft haar geleerd liefde te hebben voor grote ensembles. Dit vertaalde zich in het starten van haar eigen grote ensemble “The Stereography Project”. Met een twaalfkoppige groep met onder meer Ben van Gelder, Lucas Pino en Mark Schilders nam ze "The Stenography Project" op, een plaat met allerlei muzikale invloeden die door NRC werd omschreven als "een sprankelend en ambitieus album, vol van intelligente wendingen en fraaie klankbeelden".

 

"Het schrijven van Marike van Dijk heeft een organische kwaliteit; gebalanceerd en lijkt verhoudingen en combinaties te vinden die in de natuur zijn gebaseerd. Ik vind haar muziek heel intuïtief en voel dat ze een grote eerlijkheid heeft. Deze plaat is gewoon een nieuwe stap in een lange compositorische carrière. "- Pianist / arrangeur Gil Goldstein