top of page

Weekendje Westerkwartier

Tijdens het weekend van Jazz te Gast staat de regio rond Zuidhorn in de spotlights: het schitterende Westerkwartier. Hier tekenen wierden, borgen, molens en kerken al eeuwen de horizon. Stap op de fiets of trek je wandelschoenen aan en ontdek eindeloze natuurgebieden, verborgen restaurantjes en prikkelende musea. En boek dan ook gelijk een nachtje in een van de gezellige hotels of B&Bs. Bovendien vind je in dit weekend van op allerlei plekken in het Westerkwartier verhalenvertellers en gidsen en zijn er tal van leuke activiteiten

 

Jazz te gast - illustraties los - 150 x 150 px5.png

Musea en molens 
Speciaal voor Weekendje Westerkwartier zijn in Museum Nienoord in Leek ‘achter-de-schermen’- rondleidingen door het depotgebouw en is er in Museum ’t Steenhuus in Niebert een verhalenverteller aanwezig. Bovendien verruimen het Abel Tasmanmuseum in Lutjegast en de CazemierBoerderij in Tolbert hun openingstijden voor het Weekendje Westerkwartier en zijn er rondleidingen. Ook Het Joodse Schooltje in Leek – tijdelijk gesloten in verband met een herinrichting – en de Coendersborg in Nuis openen hun deuren. Bovendien valt het Weekendje Westerkwartier samen met het Groninger Molenweekend: op verschillende plekken staan er molenaars klaar om je rond te leiden door de molens. 

Open kerken en lokale films
Daarnaast zijn er maar liefst dertien oude kerken geopend tijdens het Weekendje Westerkwartier. In de kerk van Nuis vind je op zondagmiddag een verhalenverteller. Hij vertelt in het lokale dialect (dat goed te verstaan is) korte, bijzondere verhalen over de regio. In het BaronTheater in Opende – misschien wel de meest knusse theaterzaal van Groningen – worden op zondagmiddag drie korte films van lokale filmmaker Sander Blom vertoond. De films gaan over Groningen en Friesland. Blom is die middag aanwezig en geeft, voorafgaand aan iedere film, een korte inleiding. 

Routes 
Het Westerkwartier staat bol van de fiets- en wandelroutes: dé manier om de regio te ontdekken. Of je nou kiest voor lange afstanden of korte ommetjes, er is voor ieder wat wils. De routes voeren je langs pittoreske dorpjes en indrukwekkende natuurgebieden. Van heidevelden tot pingoruïnes, en van veengebied met vogelkijkhutten tot dichte bossen. Bij het Blotevoetenpad in Opende doe je je schoenen en sokken uit en loop je op blote voeten door de modder, over water en gras. 

bottom of page